Достапни линкови

Џим Јонг Ким кандидат за претседател на Светска Банка


Џим Јонг Ким и Барак Обама, Вашингтон 23.03.2012
Американскиот претседател Барак Обама го номинира Џим Јонг Ким, познат по својата работа на спречувањето на Сидата, за нов директор на Светска Банка. Ким е физичар, кој завршил студии на Харвард и беше директор на Светската Здравствена Организација, во департментот за Сида. Актуелниот претседател на Светска Банка Роберт Целик, си заминува од функцијата во јуни. Вообичаено е Соединетите Држави да предлагаат претседател на Светска Банка, а Европската Унија на Меѓународниот Монетарен Фонд.
XS
SM
MD
LG