Достапни линкови

„Фич“: Потвден рејтингот на Македонија ББ+


Fitch Ratings
Македонија од агенцијата за рејтинг „Фич“ ја доби оценката ББ+ со стабилни изгледи, според последното рангирање објавено на нејзината веб страница.
- Политичките ризици, вклучувајќи го и проблемот со името, како и следствено на тоа одложувањето на пристапните преговори со ЕУ, се пречка за рејтингот. Решението на проблемот со името, кое би отворило пат кон членство во ЕУ, со придружните поволности, како што се посилните институции и политички рамки, подобар пристап до финансирањето, инвестициите и извозните пазари, би можело да поттикне позитивна акција во однос на рејтингот, ако е придружено со соодветен економски раст, се посочува во анализата на „Фич“.
XS
SM
MD
LG