Достапни линкови

Програма за враќање на руската популација во Северен Кавказ


Рускиот министер за регионален развој Виктор Басаргин со рускиот премиер Владимир Путин
Рускиот министер за регионален развој Виктор Басаргин изјави денеска дека пилот програмата за враќање на популацијата која го говори рускиот јазик од поранешните советски републики во земјата треба да биде фокусирана на Северен Кавказ. Според него, Чеченија и Ингушетија имаат програми за поддршка на популацијата која го говори рускиот јазик со тоа што за три или четири месеци неговото министерство ќе биде подготвено да ја претстави финалната верзија на програмата.
Стотици илјади етнички Руси ја напуштија Чеченија и Ингушетија во 1990 година во други руски региони, поради војната меѓу чеченските сепаратисти и руските сили.
XS
SM
MD
LG