Достапни линкови

Кина: адвокатите мора да се заколнат во верност на Комунистичката партија


На адвокатите во Кина им е наредено да се заколнат во верност на владејачката Комунистичка партија. Според новиот декрет на министерството за правда, сите адвокати кои аплицираат за нови или ги продолжуваат старите лиценци мора да изразат поддршка на раководството на Комунистичката партија и на социјалистичкиот систем. Критичарите велат дека со овој декрет се нарушуваат принципот за независно судство и владеењето на правото.
XS
SM
MD
LG