Достапни линкови

Во САД најбргу расте азиската популација


U
Американското пописно биро соопшти дека азијците се најбрзо растечката популациска група во Соединетите држави. Според резултатите од пописот во 2010 годинна, оваа популација пораснала за над 43 насто или за четири пати повеќе од целата американска популација чиј просечен пораст изнесува 9,7 проценти. Во САД под азијци се подразбираат луѓе со потекло од Далечниот Исток, Југоисточна Азија и Индискиот потконтинент. Најголема група меѓу азијците се кинезите, кои ги има околу 4 милиони, по што следуваат филипнците и идијците со по над три милиони.
XS
SM
MD
LG