Достапни линкови

Ирак планира алтернативни правци за извоз на нафта од земјата


Ирачките власти усвоија план со кој ќе се прошират правците за извоз на нафта од земјата, поради потенцијалното затворање на Ормутскиот теснец. Според нив, ќе се преземат напори за извоз на нафта преку цевоковод на Турција и преку патен транспорт.
Тие планираат повторно да го отворат нафтоводот Баниас-Триполи, кој се протега од Сирија кон Либан и е затворен од 1990 година.
XS
SM
MD
LG