Достапни линкови

Кацин-резолуцијата е пријателска критика на Македонија


Претседателот на делегацијата на ЕП за Југоисточна Европа Јелко Кацин
Претседателот на делегацијата на ЕП за Југоисточна Европа Јелко Кацин по дебатата за напредокот на Македонија изјави дека резолуцијата претставува пријателска критика за тоа кои чекори треба да ги преземе земјата за да стане членка на ЕУ. Според него, зачестените етнички инциденти во последно време се загрижувачки и лидерите на земјата мора да им пружат рака на сите заедници и да го сочуваат мултикултурниот карактер на Македонија.
Кацин порача дека е од суштинско значење да се пронајде компромис за спорот со името за да се придвижи процесот на евроинтеграција. Клучот за решавањето на проблемот, како што рече тој е во рацете на лидерите во Скопје.
XS
SM
MD
LG