Достапни линкови

САД, ЕУ и Јапонија со жалба против Кина во Светската трговска организација


Наоѓалиште на минерали во Кина
САД, ЕУ и Јапонија поднесоа жалба во Светската трговска организација против Кина која наводно го лимитирала извозот на ретки минерали. Кина го контролира глобалното снабдување на 17 различни минерали кои се користат за хибридни автомобили, оружје, телевизори со рамни екрани, мобилни телефони и леќи за камери.
Еврокомесарот за трговија Карел Де Гушт изјави дека извозните квоти и тарифи на Кина им даваат предност на фирмите од земјата, која мора да биде отстранета.
XS
SM
MD
LG