Достапни линкови

ЕП утре ќе расправа за резолуцијата за напредокот на Македонија во 2011


Британскиот европарламентарец Ричард Ховит
Европскиот парламент на утрешната пленарна сесија во Стразбур треба да расправа и да гласа за резолуцијата предложена од британскиот европарламентарец Ричард Ховит за напредокот на Македонија во 2011 година. Се очекува на сесијата да биде повторен повикот до Советот на ЕУ да утврди во најкраток рок датум за почеток на преговорите за прием на Македонија.
Во резолуцијата на Ховит се искажува жалење поради изоставувањето на терминот „македонски“ во извештаите на Европската комисија и се повикува на изнаоѓање на решение за спорпт со името, кој е главна пречка во евроинтегративниот процес на Македонија.
XS
SM
MD
LG