Достапни линкови

Во Турција донесен закон за заштита на жената од домашно насилство


Турскиот параламент го изгласа законот за заштита на жената од домашно насилство. Со него се предвидува формирање центри за надгледување на положбата на жените и давање бесплатна медицинска помош за жртвите на насилството. Исто така жените можат да побараат заштита доколку мислат дека се потенцијални жртви. Според Обединетите нации, 39 насто од жените во Турција се изложени на ваков вид насилство.
XS
SM
MD
LG