Достапни линкови

Карзаи го поддржа ограничувањето на правата на слободите на жените


Авганистанскиот претседател Хамид Карзаи
Авганистанскиот претседател Хамид Карзаи го поддржа барањето на религиозните челници за воведување на построги рестрикции на слободите на жените. Советот Улема на 2 март издаде соопштение во кое вели дека мажите и жените не треба да работат и учат заедно, како и тоа дека жените мора да имаат машка придружба додека патуваат.
Карзаи изјави дека соопштението не повикува на органичување на правата на жените, туку се става во нивна одбрана. Авганистанските активисти го осудија чекорот.
XS
SM
MD
LG