Достапни линкови

Вишеградската група ќе им помага на поранешните советски републики


Земјите членки на Вишегрдската група ќе им помагаат на поранешните советски републики да се приближат кон ЕУ. На состанокот во Прага, министрите за надворешни работи на Полска, Унгарија, Словачка и Чешка ги одобрија основните правила со кои ќе ја зпаочнат нивната работа за остварување на целта.
Инцијативата е базирана на одлуката минатиот јуни на Самитот во Братислава. Нејзината цел е да се поддржат економските и политичките реформи во Украина, Азербеџан, Грузија, Ерменија, како и Молдавија и Белорусија, кои се дел од Источното партнерство на ЕУ.
Но, Белорусија ги бојкотираше разговорите, поради санкциите на ЕУ врз земјата.
XS
SM
MD
LG