Достапни линкови

Горниот дом на египетскиот Парламент ја одржа првата седница


Членови на египетскиот Парламент
Новоизбраниот Горен дом на египетскиот Парламентот во кој доминираат исламистите ја одржи првата седница, која беше преводена од најстариот законодавец Мохамед Хасан ел Мелгуи. Парламентот брои 180 законодавци кои беа избрани на изборите на 22 февруари. Останатите 90 членови ќе бидат назначени од египетскиот владејачки воен совет.
Исламистите веќе имаат повеќе од две третини од местата во Долниот дом на Парламентот. Двата дома ќе одржат заедничка седница на 3 март, кога ќе изберат комисија задолжена за креирање на новиот Устав.
XS
SM
MD
LG