Достапни линкови

МВР: Македонија транзитна зона за мигранти од Азија и Африка


Имигранти од Авганистан во село Лојане
Во годишниот извештај на МВР за криумчарње мигранти, се наведува дека минатата година воглавно се криумчарени мигранти со потекло од Блискиот и Далечниот Исток и земјите од Африка, кои Македонија ја користеле само заради транзит, а нивната крајна цел била некоја од западните земји. Мал е бројот на мигранти кои останувале во нашата земја, односно девет албански и две српски државјанки се криумчарени во внатрешноста на нашата земја заради вработување.

Од Министерството минатата година окриле 173 мигранти, од кои 33 се авганистански, 18 пакистански, по 11 сомалиски и марокански, девет албански, по четири ирачки и косовски, две српски и по еден алжирски, либиски и туниски државјанин, додека во случајот реализиран од ЦСОСК прокриумчарени се 78 авганистански, пакистански и други мигранти.
Изминатата година откриени се и неколку дела „трговија со малолетно лице“.
XS
SM
MD
LG