Достапни линкови

Романија се откажа од АКТА


Романија синоќа донесе одлука да се откаже од ратификација на контроверзниот меѓународен договор АКТА кој се однесува на заштита на авторски права и интернет пиратерија.Романксата влада се откажа од ратификацијата на овој договор откако неколку други влади низ Европа го сторија истото а Евроспката Комисија по овапрашање се обрати кон Меѓунардониот суд за Правда.
Договорот АКТА е оспоруван поради нејасни фгормуалции кои ги содржи во себе а а се однесуваат на ограничување на некои права и слободи и пристап до инфомации на интернет.
XS
SM
MD
LG