Достапни линкови

ЕУ ја одложи ратификацијата на договорот АКТА


Протестите во Чешка против АКТА
Европската комисија ги суспедираше напорите за ратификација на договорот АКТА кој се состои од ригорозни правила за регулација на интернет во борбата за заштита на авторските и на правата на интелектуална сопственост. Комесарот за трговија на Унијата, Карел Де Гушт изјави дека Европскиот суд на правдата ќе има задача да го разгледа договорот и да провери дали тој ги прекршува правата на ЕУ.
Договорот досега е потпишан од 22 земји членки на Унијата. Но некои земји како Германија Данска, Полска и Чешка се оградија од договорот поради неодобрувањето во јавноста.
XS
SM
MD
LG