Достапни линкови

Казахстан со помал БДП од очекуваниот


Казахстанското министерство за економија, развој и трговија соопшти дека БДП во оваа година ќе има помал раст од очекуваниот. Претходните проекции на владата беа дека БДП во 2012 година би изнесувал 6.9 насто, но сега се очекува тој да биде 6.0 насто.
Според министерството, светските економски текови и нивниот ефект врз ценатата на нафтата се причината за намалената проекција на БДП.
XS
SM
MD
LG