Достапни линкови

Убиени 10 бунтовници во Пакистан


Пакинста, 2011-Протести против воздушни напади на американски летала во Северен Вазиристан
Најмалку 10 бутновници се убиени во нападите од страна на американски беспилотни летала во племенските области во Пакистан, покажуваат извештаите од таму. Официјален воен преставник во Пешевар, изјавил дека нападите се случиле во близина на авганистанската граница, во областа Северен Вазиристан. Засега нема детали за идентитетот на оние кои загинале во нападите. Погодената област е контролирана од страна на Хафиз Ѓул Бахадур, милитантен командант, кој се бори против странските трупи во Авганистан.
Ваките напади предизвикаа проблеми во односите меѓу Пакистан и САД. Несогласувањата особено кулминираат на 26 ноември минатата година кога американски беспилотни летала случајно убија 24 пакистански војници и двајца авганистански граничари.
XS
SM
MD
LG