Достапни линкови

Калифорнија-забраната на истополни бракови, неуставна


Федералниот апелационен суд во Калифорнија донесе одлука дека забраната за склучување на истополни бракови е неуставна. Истополните бракови во Калифорнија беа накратко дозволени во 2008-та, кога судот ја поништи одлуката, усвојувајки ја „референцата 8“, односно дека бракот е дозволен само доколку е помеѓу маж и жена. Во 2010-та , судиите на основниот суд, заклучија дека со таа референца, се кршат граѓанските права на хомосексуалците, кои им се загарантирани со американскиот устав. А со одлуката на понискиот суд, сега се согласи и апалациониот суд. Но тоа не значи дека автоматски ќе биде дозволено склучување на истополни бракови, затоа што заговорниците на хетеросексуалните бракови најавија дека ќе ја обжалат одлуката до Врховниот суд.
XS
SM
MD
LG