Достапни линкови

Јункер предложи специјална сметка за Грција


Претседателот на Еврогрупата, Жан Клод Јункер
Претседателот на Еврогрупата, која ги обединува министрите за финансии на земјите од еврозоната Жан Клод Јункер изјави денеска дека проблемот со плаќањето на долговите од страна на Грција може да се реши со помош на специјална сметка. Според Јункер на таков начин инвеститорите би добиле гаранција дека редовно ќе ги добиваат каматите за кредитите кои тие ќе ги доделат.
Јункер ја повика Грција да преземе дополнителни мерки за штедење и да постигне спогодба со приватните кредитори за отпишување на дел од грчкиот долг.
XS
SM
MD
LG