Достапни линкови

Шпанскиот суд одби да го отфрли случајот на судијата Гарсон


Судијата Балтазар Гарсон
Шпанскиот врховен суд го одби барањето за отфрлање на случајот против судијата Балтазар Гарсон. Најпознатиот шпански судија е обвинет поради тоа што нарачал истрага за масовните убиства на околу 114 илјади лица од страна на силите лојални на поранешниот диктатор генералот Франко.
Гарсон со таквата одлука направил пречекорување на неговите овластувања, поради тоа што наводните кривични дела биле амнестирани во 1997 година, кога Шпанија беше во транзиција кон демократија, две години по смртта на Франко.
XS
SM
MD
LG