Достапни линкови

Денеска се одбележува денот на Холокаустот


Poland/Germany - Auschwitz concentration camp entrance, 1945
Денеска се одбележува Денот на помнењето на Холокаустот. На 27 Јануари 1945 советските трупи го ослободија од нацистите логорот на смрта Аушвиц – Биркенау во Полска, а Обединетите Нации го прогласија овој ден за Ден на Холокаустот.
Со резолуција на Светската Организација се отфрла негирање на Холокаустот како историски настан и се бара развој на образовни програми за идните генерации да се едуцираат од хоророт на геноцидот врз евреите. Во Втората Светска Војна нацистите убија околу 6 милиона евреи.
XS
SM
MD
LG