Достапни линкови

СЕ- на затворите во Македонија им се потребни фундаментални промени


Затворот Идризово
На затворскиот систем на Македонија му се потребни фундаментални промени. Ова е главниот заклучок во извештајот на Комитетот за спречување на тортурата на Советот на Европа во кој е опфатена ситуацијата констатирана при посетата на Македонија есента 2010 година.
Во извештајот има критики за недостигот на професионален пристап во управувањето со затворите, малобројноста на затворскиот персонал, како и отсуството на одговорност и јасни правила во затворитe.
XS
SM
MD
LG