Достапни линкови

Хјуман Рајтс Воч-состојбата со човековите права во Авганистан заборавена


Припадници на авганистанската локална полиција
Хјуман Рајтс Воч соопшти дека повлекувањето на меѓународните сили од Авганистан ја ставиле во втор план загриженоста за состојбата со човековите права во земјата. Во нивниот годишен извештај се вели дека НАТО се соочува со сериозни предизвици при подготовката на 134 илјади полицајци и 171 600 војници.
Извештајот предупредува дека авганистанската локална полиција која е поддржана од САД е вмешана во убиства, силувања и прекумерна употреба на сила за што поголемиот дел од нив поминува неказнето.
XS
SM
MD
LG