Достапни линкови

Референдум за руски јазик во Латвија


Latvia -- "Harmony Center"
Врховниот Суд на Латвија дозволи идниот месец во земјата да се одржи референдум за тоа дали рускиот јазик ке стане втор официјален јазик во земјата. По добивањето независност од Советскиот Сојуз во 1991 само латвискиот јазик беше официјален.
Во Латвија третина од населението е од руско говорно подрачје.
Латвиската централно левичарска влада побара да се гласа против законот со кој рускиот јазик ке стане втор официјален јазик во земјата.
XS
SM
MD
LG