Достапни линкови

За прв пат во Кина повеќе граѓани од селани


Кина има повеќе жители во градовите отколку во селата, за прв пат во историјата. Според податоците на кинеското национално биро за статистика, на крајот од 2011-та во кинеските градови живеат 51,27 насто од вкупното население кое брои милијарда и 340 милиони. Брзиот економски раст во Кина придонесе голем број кинези да се населуваат во градовите, каде што полесно доаѓаат до подобро платена работа. Кинеската економија во минатата година пораснала за 9,2 насто.
XS
SM
MD
LG