Достапни линкови

Македонија е првенец во мизерија, проценува „Економист”


Македонија по добро ќе го памети Киро Глигоров, но земјата е во безредие, пишува магазинот „Економист”. Публикацијата ја подржува констатацијата повикувајки се на својот таканаречен „индекс на мизерија”, кој е изведен од комбинмација на два значајни економски показатели - невработеноста и инфлацијата. Македонија има највисок индекс на мизерија во споредба со 92 државни кои се најдоа на листата на „Економист”. Според проценките на магазинот, во поглед на невработеност и инфлација, Македонија ги има надминато Иран, Јужна Африка, Шпанија, Грција, Русија, Индија, Венецуела, Бразил и други.
XS
SM
MD
LG