Достапни линкови

28 препиле, еден прејал


Труење со алкохол, убоди од нож, повреди со огнено оружје. Ноќеска дежурните медицински екипи ималe доста работа. Од Ургентниот хируршки центар во Скопје соопштија дека примиле педесет и четири пациенти во текот на новогодишната ноќ. Од таму велат дека најголемиот дел од примените биле повредени од огненострелно оружје, потоа со експлозивни направи и убоди со нож. Дел од примените пациенти се во критична состојба, но никој не е во живатна опасност, изјави специјалист трауматолог Андреја Гавриловски.

На Клиниката за токсикологија за време на новогодишната ноќ се прегледани 52 пациенти од кои 34 се мажи и 18 се жени, информира денеска директорот Андон Чибишев.

„Од нив 28 се алкохолни труења, од нив 22 се машки и шест девојчиња. Просекот на возраста на алкохолните труења е 17 години и за жал многу ниска. Оваа година повторно се повтори праксата, дежурната екипа интервенирала кај едно девојче кое имало помалку од 14 години, било во тешка состојба, задржано е до утринските часови на Клиниката и за среќа се завршило како што треба и тоа е пуштено на домашно лекување“, рече Чибишев.

Освен труења со алкохол имало и две труења со јаглероден моноксид заради неисправни уреди за греење, една предозирана со канабис и едно воспаление на панкреас заради консумирање на поголема количина на храна, информира Чибишев.
XS
SM
MD
LG