Достапни линкови

Марибор и Гимараиш престолнини на европската култура во 2012


Словенечки Марибор и португалски Гимараиш ќе ја делат титулата „Европска престолнина на културата“ во 2012 година. На стариот континент тие ќе му понудат космополитска програма, која ќе биде отворена со влегувањето во новата година.
Секоја година Еврпската Kомисија одредува почесен домаќин на овој проект. Традицијата почна во 1985 година, кога таа титула ја имаше Атина. Целта е да се промовира чувството за заедништво во ЕУ,
Гимараиш често се нарекува лулка на нацијата, зашто е значаен за формирањето на Португалија и како место на раѓањето на првиот португалски крал Афонсо Први.
Марибор е развиен културен и образовен центар,втор град по големина во Словенија.
XS
SM
MD
LG