Достапни линкови

Прва голема железница во Авганистан


Илустрација.
Авганистан ја пушти во употреба првата голама железница. Првиот воз пристигна на новата железничка станица во градот Мазар-и-Шариф по 75 километри пробно возење од границата со Узбекистан. Новата железничка линија е дел од амбициозниот план на Авганистан за првпат железнички да се поврзе со соседните земји. Авганистан никогаш немал функционална железница. Почнати се многу проекти, но по извесно време се откажани.
XS
SM
MD
LG