Достапни линкови

ЕУ задоволна од новиот договор за климатски промени


Генералниот секретар на ОН, Бан Ки-Мун зборува на отворањето на климатската конференција во Дурбан.
ЕУ го поздрави новиот договор за климатските промени и оцени дека е „историски чекор напред“, додека критичарите велат дека планот не е доволен да се забави глобалното затоплување.

Договорот потпишан во Дурбан во Јужна Африка за првпат ги принудува најголемите загадувачи во светот, САД и Кина, да преземат мерки за намалување на емисиите на стакленички гасови.

До договорот дојде по неколкудневни натегања меѓу големите сили како Индија, ЕУ, Кина и САД.
XS
SM
MD
LG