Достапни линкови

Стандард и Пурс ќе го намалува рејтингот на еврозоната


Агенцијата за кредитен рејтинг Стандард и Пурс се закани дека може да го намали кредитниот рејтинг на земјите члeнки на еврозоната. Агенцијата размислува на таков чекор поради случувањата во еврозоната во последните две недели.
Одлуката ќе ги опфати и земјите кои имаат кредитен рејтинг со три А, како Германија и Луксембург.
Само две земји од еврозоната не се ставени на разгледувања и тоа Кипар кој веќе беше предмет на разгледување и Грција која има најлош рејтинг во светот. Аналитичарите велат дека ваквата најава ќе изврши поголем притисок врз лидерите на еврозоната да се најде решение за должничките проблеми на еврозоната.
XS
SM
MD
LG