Достапни линкови

Уставни измени за Каримов да остане претседател на Узбекистан


Претседателот на Узбекистан Ислам Каримов.
Узбекистанскиот Сенат, односно Горниот дом на Парламентот, донесе закон со кој се намалува мандатот на претседателот – од седум на пет години. Граѓаните на референдум во 2002 година одобрија зголемување на претседателскиот мандат на седум години. Претседателот Ислам Каримов од тогаш е избран еднаш во 2007 година.

Има сомневања дека Каримов, кој го предложи скратувањето на мандатот на 5 години, ќе го искористи амандманот со кој ќе добие право на уште два мандати. Долниот дом на парламентот веќе го усвои амандманот и сега се чека само на потписот на Каримов.

Според Уставот, претседателот има право да биде на функцијата само два мандати. Сепак, ова е трет мандат на 73-годишниот Каримов, кој два пати си го зголемуваше мандатот преку референдум.
XS
SM
MD
LG