Достапни линкови

Транспаренси Интернешнел-корупцијата се поприсутна во светот


Меѓународната организација Транспарени Интернешнел соопшти дека корупцијата во политиката и јавниот сектор стана присутна низ целиот свет и е еден од причинителите на масовните протести годинава.
Според најновиот извештај на на дното на листата се наоѓаат земјите од централна Азија и Авганистан кои и натаму немаат никаков знак на подобрување во борбата со корупцијата. Во извештајот се вели и дека корупцијата во Северна Африка и Блискиот Исток го покренала гневот во јавноста кој бил искажан со покренувањето на Арпаската пролет.
Слаб напредок имаат Иран, Белорусија, Русија и Украина, додека на прво место на листата се скандинавските земји и Нов Зеланд.
XS
SM
MD
LG