Достапни линкови

Клучни разговори за климатските промени


Околу 20 илјади политичари и активисти против глобалното затоплување од денеска ќе учествуваат на Самитот за климатски промени, кој се одржува во Јужна Африка.
На разговорите во Дурбан се гледа како на последна шанса да се прошири Протоколот за емисија на штетни гасови потпишан во Кјото во 1997 година. Постоечкиот Протокол истекува следната година.

Кина е подготвена да направи какви било какви остапки, ако тоа го стори и Вашингтон. Русија, Јапонија и Канадата исто така не сакаат да потпишат и втор обврзувачки договор, се додека големите емитери на штетни гасови, не го направат тоа.
Новите земји инсистираат дека протоколот од Кјото мора да се прошири, и богатите земји да преземат построги мерки.
XS
SM
MD
LG