Достапни линкови

Судот во Хаг на 5 декември ќе се изјасни за тужбата на Македонија против Грција


Macedonia - James Crawford, Senior Counsel for Greece in the lawsuit lodged by Macedonia against Greece over its violation of a 1995 interim agreement between the two nations at the International Court of Justice - 30Mar2011
Меѓународниот суд на правдата во Хаг на 5 декември ќе ја објави пресудата по тужбата на Македонија против Грција за прекршување на Привремената билатерална спогодба од 1995 година, со блокирањето на македонскиот прием во НАТО на Самитот во Букурешт во 2008 година.

Судот ги информира двете страни во спорот оти донеsл конечна одлука, две недели пред нејзиното објавување.

Македонија бара од Судот да и наложи на Грција да ги почитува своите обврски предвидени со Привремената спогодба и да не го блокира македонското членство во меѓународни организации.
XS
SM
MD
LG