Достапни линкови

Предлог резолуција за кршење на човековите права во Иран


Комитетот за права на Генералното собрание на ОН ја усвои резолуцијата која ги осудува кршењата на човековите права во Иран. Резолуцијата, претставена од Канада, доби 86 гласа „за“, 32 против, а 59 беа воздржани. Во текстот се осудува тортурата и суровоста, нехуманиот и деградирачки третман или казнување, вклучувајќи камшикувања и ампутации, спроведувани од иранските власти. Се изразува жалење и за драматичниот пораст на примената на смртната казна. Мохамед Џавад Лариџани, советник на Врховниот ирански лидер Али Хамнеи, изјави дека резолуцијата е апсолутно неоснована и срамно исфабрикувана врз неосновани тврдења и е целосно бесмислена.
Необврзувачката резолуција треба да биде потврдена со гласањето на пленарна седница на Генералното собрание, закажана за идниот месец.
XS
SM
MD
LG