Достапни линкови

Формирана коалициона Влада во Тунис


Монсеф Марзуки, претседател на парламентот
Во Тунис денеска е формирана коалициона Влада сочинета од три партии. Премиерската функција е во рацете на Хамиси Џебали од партијата Енада.
Според коалицискиот договор, претседателската функција ќе ја добие Самир Бен Амор од Конгрес за Републиката, а претседател на Парламентот ќе биде лидерот на партијата од левиот центар Етакатол Монсеф Марзуки.
Новата Влада е привремена и ќе дејстувува се додека не се донесе новиот Устав, а откако ќе биде напишан, во рок од една година треба да се организираат нови избори.
XS
SM
MD
LG