Достапни линкови

Никовски: Немаме право на нови грешки во спорот со името


Macedonia - former ambassador Risto Nikovski, Skopje, undated
Македонија пропушти премногу прилики за решавање на спорот со името и веќе немаме право на нови грешки. Ризикуваме да ги уништиме вековните стремежи и соништа на нашите претци, а такво право немаме, изјави денеска поранешниот амбасадор Ристо Никовски, на предавање организирано од Здружението на историчарите на Македонија.
Според Никовски, не забележуваме дека индикаторите и фактите недовосмислено покажуваат оти по распадот на СФРЈ во процес е сериозен обид еднаш засекогаш да се затвори македонското прашање.
- Настаните низ кои врвевме последниве дваесет години потврдуваат дека не само за Грција туку и за клучни меѓународни фактори Македонија и нејзиниот народ беа прифатливи само како дел од федерација, не како засебна целосно независна држава. Друго логичко размислување за се што ни се случува нема, вели Никовски.
XS
SM
MD
LG