Достапни линкови

Австралија ќе продава ураниум за Индија


Џулија Гилард
Премиерот на Австралија Џулија Гилард го подржа отстранувањето на забраната за продажба на ураниум за Индија, но изјави дека нема планови за продажба на австралиски ураниум за нуклеарно вооружениот Пакистан или за нуклеарната програма во Иран. Моментално Австралија продава ураниум за Кина, Јапонија, Тајван и Соединетите американски држави. Индија заедно со Израел и Пакистан, беа исклучени од трговијата бидејки немаат потпишано меѓународни договори за нуклеарна енергија.
XS
SM
MD
LG