Достапни линкови

Членовите на „Марс 500“ излегоа од изолација


Russia -- Scientists test the "Orlan" space suit inside the Mars500 isolation facility in Moscow, 04Jun2010
Шест волонтери на мулти националниот тим излегоа од изолација од капулата која симулираше пат кон планетата Марс.

Мажите минаа 520 дена во изолација во Москва каде се испитуваа можните проблемите со како на пример здравјето и стресот при меѓу планетарните патувања.

Тие ќе добијат по 100 илјади долари награда, а според руската телевизија, екипажот на мисијата „Марс 500“ изгледал добро.
Вистинска мисија на Марс не се очекува наскоро во следните години.


XS
SM
MD
LG