Достапни линкови

Илјадници иранци скандираат „Смрт на Америка“


Илјадници иранци скандираат „Смрт на Америка“ со што ја одбележуваат годишнината од превземањето на амбасадата на САД во 1979 од страна на милитантите.

На 4 Ноември 1979 еден месец по исламската револуција и падот на Шахот Мохамед Реза Пахлави кој беше подржан од САД, револуционерни студенти ја презедоа Амбасадата на САД и 444 дена држеа во заложништво 52 американски дипломати.

Тоа доведе до прекин на дипломатските односи меѓу Иран и САД.
XS
SM
MD
LG