Достапни линкови

Митрева:СДСМ загрижени за отстранувањето на придавката „македонски“ во Извештајот


Новиот претседател на дипломатскиот совет на СДСМ Илинка Митрева денеска изјави дека партијата е загрижена за отсуството на придавката „македонски“ во именувањето на јазикот и смета оти со тоа се игнорира еден од клучните атрибути кој го определува идентитетот на една нација. Таа и забележа на актуелната власт дека не презела дипломатски активности за промена на таквата состојба. Митрева додаде дека спорот со Грција е сериозна пречка за македонските евроинтеграции, но тоа не смее да биде покритие за неспроведување на реформите и уназадување на стратешките процеси и Владата, не треба да создава анти ЕУ расположение туку да понуди јасен план за отстранување на слабостите нотирани во Извештајот на ЕК.
Дипломатскиот совет на СДСМ денеска го разгледуваше извештајот на ЕК
XS
SM
MD
LG