Достапни линкови

Први претседателски избори во Киргистан


Денеска во Киргистан се оддржуваат првите претседателски избори откако минатата година беше соборен Курманбек Бакиев. Новиот лидер ќе има задача да се справи со етничките судири при кои загинаа стотици луѓе по соборувањето на Бакиев. Аналитичарите од регионот сметат дека ниту еден од кандидатите нема да освои над 50 проценти од гласовите за да застане начело на државата и дека со тоа во вториот круг ќе се продлабочи кризата поради спротивставувањето на кандидат од индустрискиот северен дел и сиромашниот јужен дел на земјата.
XS
SM
MD
LG