Достапни линкови

До 2100 година Земјата ќе има 10 милијарди жители


Обединетите Нации соопштија дека светската популација ќе се зголеми до 10 милијарди во 2100 година. Во соопштението е наведено дека демографскиот притисок продолжува да претставува предизвик за намалување на сиромаштија и заштитата на животна средина. Во извештајот објавен во пресрет на церемонијата за одбележување на раѓањето на 7 милијритиот жителна Земјата, се вели дека во просег во светот наталитетот е намален , па така од 6 деца на една жена во 1950 година е намален на две деца . Околу 900 милиони луѓе се на возраст над 60 години а се очекува таа бројка да се зголеми на 2,4 милијарди до средината на веков.
XS
SM
MD
LG