Достапни линкови

Партијата Енада победник на изборите во Тунис


Избори во Тунис, 24 октомври 2011
Официјалните резултати од изборите во Тунис покажуваат дека партијата на умерените исламисти „Енада“ ,е победник , но сепак резултатите се под очекуваното. Партијата прогласи победа, а главниот ревал, партијата ПДП го призна поразот. Победниците ветија дека ќе ја почитуваат секуларната демократија во земјата. Граѓаните на Тунис во неделата гласаа за Собрание кое ќе има на располаѓање една година за да состави нов Устав. Исто така ќе назначи нов претседател дури не се изготви Уставот. Европската унија ги оцени изборите како транспаренти со мали недостатоци.
XS
SM
MD
LG