Достапни линкови

Бугарија и Романија и натаму надвор од Шенген зоната


Belgium -- European Parliament Passage, Brussels,
Европскиот парламент денеска треба да се изјасни за нова резолуција за поддршка на приемот на Бугарија и Романија во Шенген зоната, по иницијатива на европратениците од трите најголеми парламентарни групи - Европската народна партија, Социјалисти и демократи и Алијансата на либерали и демократи на Европа.
На заседанието во јуни Европскиот парламент со големо мнозинство усвои Резолуцијата со која се поддржува приемот на двете земји во Шенген зоната, но во септември Советот на ЕУ за правда и внатрешни работи не успеа да постигне целосна согласност поради одбивањето на Финска и Холандија да ги поддржат Софија и Букурешт.
XS
SM
MD
LG