Достапни линкови

ЕУ- санкции спрема финансиски неодговорните земји


Министрите за финансии на земјите- членки на Европската Унија синоќа усвоија уредба врз чија основа ќе биде можно воведување санкции спрема земјите кои се финансиски неодговорни. Ова го соопшти европскиот комесар за финансиски служби Мишел Барние. Со усвојувањето на оваа уредба, чија цел е јакнење на Пактот за стабилност, европскиот комесар за економски прашања Оли Рен ќе може да носи одлуки за казнување на државите кои не спороведуваат ригирозни правила во областите на јавното задолжување и дефицитот.
XS
SM
MD
LG