Достапни линкови

Соопштени добитниците на Нобелова Награда за физика


Нобелововиот комитет денеска ги соопшти новите добитници за Нобелова награда за физика. Тоа се научниците Саул Перлмутер, Брајан Шминдт и Адам Риес поради нивното откритие дека експанзијата на Универзумот се забрзува а не се забавува како што претходно се сметаше.
Вчера беа соопштени и наградените научници за медицина. Тројцата научници, Брус Битлер, Џулс Хофман и Ралф Штаинмен кој починал три дена пред соопштувањето на победниците.
Комитетот соопшти не знаеле за смртта на научникот кога ја донеле одлуката. Нобеловата награда не се доделува постхумно.Фондацијата потоа имаше итен состанок и одлуката да му се додели награда на починатиот научник остана непроменета.
XS
SM
MD
LG