Достапни линкови

Берлускони против намалениот рејтинг на Италија


Италијанскиот премиер Силвио Берлускони
Рејтинг агенцијата Стандард и Пурс го намали кредитниот рејтинг на Италија за едно ниво од А плус на А. На овој потег се гледа како на нов удар врз еврозоната која се обудува да се справи со должничката криза. Намалувањето значи дека Италија ќе мора да им плаќа поголеми камати на инвеститорите поради зголемениот ризик дека владата не ќе може да ги исплаќа кредитите. Италијанскиот премиер Силвио Берлускони денеска изјави дека ваквата одлука на Сатандард и Пурс не ја рефлектира реалноста и оти таа била политички мотивирана.
XS
SM
MD
LG